حتماً اگر گذرتان به مسجد و کلیساهای تاریخی خورده باشد، نمونه های زیبایی از موزاییک های هنری را دیده اید. موزاییک یعنی پاره چین و حالا چه کاشی کاری چه سرامیک کاری، در نهایت هنر موزاییک محسوب می شود.
حتماً به تصاویر خیالی کاشی های مساجد قدیمی نگاه کرده اید. کلاً هر بار که با کنار هم چسباندن قطعات کوچک سنگ، شیشه، چوب یا سفال، تصویری بزرگ بسازید، در واقع موزاییک کاری کرده اید.
در ادامه می خواهیم به بهترین نمونه های هنر موزاییک در جهان بپردازیم. از همین ایران خودمان تا مراکش و ازبکستان.
در ایتالیا تا دلتان بخواهد موزاییک کاری های درخشان پیدا می شود. یک نمونه اش کلیسای پطرس حواری یا سن پیر در شهر واتیکان.
اما موزاییک کاری باسیلیکای سن ویتاله شهرت بیشتری دارد. داخل این کلیسا با طرح هایی از عهد عتیق به صورت موزاییک کاری تزئین شده. داستان زندگی حضرت موسی و صحبت کردن او با بوته ی مشتعل و زندگی هابیل و قابیل.
این موزاییک ها پر از نماد پردازی اند و چنان استادانه کار شده اند که در جهان بی نظیر است. موزاییک هایی سرشار از رنگ و مملوء از طلاکاری که چشم ها را فریفته ی خودش می کند.
به کلیساهایی که نقشه های مربعی داشتند باسیلیکا می گفتند. در دوران پادشاهی روم شرقی و بیزانس، هنر سرامیک کاری در کلیساها و قصرها رواج پیدا کرد. در اوج قدرت تمدن بیزانس، شهر راونای ایتالیا توسط سپاهیان روم شرقی فتح شد و کلیسای سن ویتاله در آنجا ساخته شد.
منتهی محمد امین خان حاکم خیوه، در جنگ با ترکمن ها کشته شد و ساخت و ساز مناره نیمه کاره ماند. این مناره قرار بود بلندترین مناره ی دنیا باشد. حتی بلندتر از قطب منار دهلی. ولی حالا نیمه کاره است، گرچه کالتا منار خیوه هنوز زیباست. ولی قطب منار دهلی همچنان لقب بلندترین سازه ی آجری دنیا را یدک می کشد.
مسجد جامع اصفهان به مسجد جامع عتیق معروف است. عتیق چون یکی از قدیمی ترین مساجد ایران است. خلیفه المعتصم عباسی هزار و سیصد سال پیش فرمان ساخت این مسجد را داده بود.
منتهی این شاهکار معماری زیر نظر فرمانروایان ایلخانی، مظفری، تیموری، صفوی و قاجار بارها بازسازی شد و گسترش یافت.
چهار ایوان این مسجد با کاشی کاری و آجرکاری تزئین شده. یکی از زیباترین ویژگی های معماری این مسجد مقرنس کاری های طاق ها و ایوان های آن است که به سقف های بنا بافت داده و عمق بخشیده.
آنتونی گائودی معماری اسپانیایی بود که به طرح های عجیب و غریبش معروف است. حتماً اسم کلیسای جامع ساگرادا فامیلی یا خاندان مقدس، را از بین کارهایش شنیده اید.
جالب اینجاست که بعد از گذر یک قرن از فوت معمار، هنوز ساخت و ساز آن کلیسا تمام نشده است. بد نیست بدانید گائودی پانزده سال آخر عمرش را شبانه روز صرف ساخت کلیسای خاندان مقدس کرده بود و حتی در همان کنار بنا به خواب می رفت.
بخش های زیادی از پارک، با هزاران موزاییک پوشانده شده. از سقف های پارک گرفته تا نیمکت های درازش و مسجمه هایی به شکل سوسمار و سر اژدها.
بعضی از مورخین معتقدند گائودی کور رنگ بوده. با این حساب افتخار موزاییک های رنگارنگ پارک گوئل را احتمالاً باید به حساب دستیار با استعداد او ژورف ماریا خویول نوشت که هیچکس اسمش را نمی شناسد.
مهم ترین حامی هنر معماری عجیب غریب گائودی همین دوستش بود. منتهی معروف است که یکبار گائودی به گوئل گفت: <<گاهی فکر می کنم ما تنها افرادی در جهان هستیم که از این معماری خوشمان می آید.>> و گوئل اینگونه پاسخ داده بود که: <<راستش من معماری ات را دوست ندارم. فقط به آن احترام می گذارم.>>
کاخ مجلل گلستان مجموعه ای است که از ۱۷ ساختمان پراکنده تشکیل شده. بعضی از این ساختمان ها قصر بوده اند، بعضی موزه و بعضی تالار. دیوارها و سقف این عمارت استخردار با کاشی های رنگارنگ پوشیده شده.
خانه ی پیکاسیت بر خلاف تقریباً باقی موارد این لیست، با بودجه ی خاصی ساخته نشده.
یک رفتگر ظرف مدت ۲۶ سال هر خرده آشغال بامزه ای که به چشمش خورده را جمع کرده و با ۱۵ تن کاسه بشقاب شکسته، تمام در و دیوار خانه اش را موزاییک کاری کرده.
داخل و خارج این ساختمان و حتی لوازم داخل خانه همگی با ظرف های شکسته و خرده های شیشه پوشیده شده. این ساختمان بعدها این قدر پرآوازه شد که پیکاسو شخصاً از آن بازدید کرد.
در کلیسای باسیلیکا، نگاه بازدیدکنندگان به سمت بالا و رو به گنبدهای عظیم، سقف محدب و گذرگاه های طاق دار میخکوب شده است.
جایی که هزاران کاشی رنگارنگ به هم چسبیده اند تا صحنه هایی از انجیل را به تصویر بکشند.
<<(موزاییک ها) طوری طراحی شده اند تا همه با دیدنشان بیاموزند که خدا به بدن های زمینی ما دسترسی دارد.>>
این بقعه یکی از مکان های زیارتی شیعیان است.آرامگاه احمد بن موسی کاظم، به خاطر آینه کاری های زیبایش به <<مسجد آینه ای>> معروف است.
بهترین فیلم ها با موضوع سفر – ۲۲ فیلم که به شما انگیزهی سفر میدهند!
زیباترین موزاییک کاری های دنیا کجا هستند؟ ۸ بنای تماشایی از اصفهان تا بارسلون
زندگی پنهان والتر میتی – خیلیها بعد از دیدن این فیلم به ایسلند سفر کردهاند!
های ,ی ,موزاییک ,مسجد ,کاری ,شهر ,این مسجد ,مناره ی ,موزاییک کاری ,کاری های ,تزئین شده
درباره این سایت